Sütüm Yeterli mi ? Arttırmak için Neler Yapılabilir ? Süt Yapan Gıdalar Nelerdir ?

İlk anne olduğunuz günlerde en çok odaklandığınız ve emin olamadığınız konu yeteri kadar sütünüzün olup olmadığı ve bebeğinizin yeteri kadar beslenip beslenmediği. Bu yazıda size sütünüzün yeterli olup olmadığını ve bebeğinizin yeterince beslenip beslenmediğini anlayabileceğiniz ipuçları vereceğiz. Ayrıca sütünüzü arttırmak için yapmanız gerekenleri bu yazıda bulabileceksiniz.

Doğum yaptıktan sonra bebek için en besleyici ve bağışıklığını kuvvetlendirici kolostrum adı verilen ilk, yoğun sütünüz gelecek. Bu süt bir tatlı kaşığı kadar az miktarda gelecek ancak yenidoğan bebeğinizin midesi için yeterli olacaktır.

Düzenli emzirme denemeleri ile süt akışınız 3-4 gün içerisinde artmaya başlayacak. Yenidoğan bebeklerin midesi ufak olduğu için az ama sık bir şekilde emzirilmek isteyecekler. Bebeğiniz, iştahına göre bazen daha ufak öğünler bazen de daha büyük öğünler isteyebilir. Birinci haftanın sonunda bebeğiniz 24 saat içerisinde yaklaşık 12 beslenme yapıyor olacaktır. O nedenle ilk günlerde bebeğinizin rahat erişebileceğiniz bir mesafede, yakınınızda olması sizin için kolaylık sağlayacaktır.

Bu durum birkaç ay devam edecektir. Bebeğiniz için sıcaklığınızı sıklıkla hissetmek güzel olsa da sizin için bu süreç yorucu olabilir ama merak etmeyin bebeğiniz büyüdükçe bu aralıklar açılacak ve dinlenmeye daha çok vaktiniz kalacak…

Bebeğiniz geceleri daha çok emmek isteyebilir. Gece beslemesi sizin de süt miktarınızı arttıran bir olaydır. Sütün salınmasını sağlayan prolaktin hormonu geceleri vücudunuzda daha çok salgılanmaktadır.

İkinci aydan sonra bebeğiniz daha da güçlenecek, emme konusunda pratik kazanacak, öğünleri büyüyecek ve dolayısıyla öğünlerin arasındaki süre açılacaktır.

SÜTÜM YETERLİ Mİ? BEBEĞİM YETERİ KADAR BESLENEBİLİYOR MU?

Sütünüz yeterli mi ve bebeğiniz doyuyor mu diye merak ediyorsanız, aşağıda belirteceğimiz ipuçları bu soruyu cevaplamanıza yardımcı olacak…

*Bebeğiniz memenizi doğru kavrıyorsa, yutkunma seslerini duyuyorsanız, bebeğinizin sütü çektiğine ve yuttuğuna emin olabilirsiniz. Memeyi doğru kavramaması durumunda göğsünüz acıyacak, bebeğiniz belirli bir ritimde memeyi emmeyecek, yutkunmayacak ve arada memeyi bırakıp oyalanacak. Bu durumda memeyi doğru tutması konusunda ona destek olmalısınız.

*Bebeğinizi emzirdikten sonra göğsünüzdeki süt boşalmış olmalı. Göğsünüz emzirmeye başlamadan önceki gibi sert ve dolu olmamalı

*Bebeğiniz emdikten sonra huzurlu, sakin görünüyorsa, rengi sağlıklı görünüyorsa karnı doymuş demektir

*Bebeğiniz doğumundan sonraki ilk 48 saatinde günde dolu dolu 2 bez ıslatmışsa, beşinci gününden sonra da günde 5-6 bezi dolu dolu ıslatıyorsa yeteri kadar besleniyor demektir

*Beşinci gününden sonra bebeğiniz 24 saatte 2 kez kaka yapıyorsa, kakasının rengi hardal sarısına dönükse karnı doyuyor demektir

*Bebekler doğumdan hemen sonra şişliklerini atar ve doğum kilolarının %5-7 sini kaybederler. Ancak 10 günlük olduğunda tekrar eski kilolarına kavuşurlar. Sizin bebeğiniz bundan daha fazla kilo kaybettiyse ve kaybettiği kiloları tekrar alamıyorsa mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuz önermedikçe sütünüzün yetmediğini düşünerek bebeğinize mama vermeyin. Mama ile karnı doyan bebek fazla emmek istemeyeceği için bu durum süt üretiminizi olumsuz yönde etkileyecektir. O nedenle bıkmadan usanmadan emzirmeye devam etmelisiniz sevgili anneler…

SÜTÜNÜZÜ ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ? SÜT ARTTIRAN GIDALAR NELERDİR?

Öncelikle unutulmamalıdır ki her annenin bebeği için yeterli sütü var ve bu konuda stres yapmanıza gerek yok.

Dikkat etmeniz gereken birkaç şey ile sütünüzü bebeğinize rahatlıkla ve bolca verebilirsiniz.

*Moralinizi Yüksek Tutmak: En önemlisi moralinizi yüksek tutun. Süt konusunda asla stres yapmayın, çevrenizde herkes bir yorum yapabilir lütfen bunlara çok kulak asmayın…

*Bol Bol Emzirmek: Bebeğiniz her istediğinde emzirin. Siz emzirdikçe beyniniz süt üretimini arttırmak için sinyaller gönderecek. Hem de bebeğinizle yapacağınız ten teması sütünüzün daha rahat gelmesini sağlayacaktır.

*Pompa Yardımı ile Süt Sağmak: Bebeğinizi emzirdikten sonra bir pompa yardımı ile kalan sütü sağabilirsiniz. Ayrıca sağma işlemi beyninize daha fazla süte ihtiyaç olduğu sinyalini gönderecek ve bu da süt üretiminizin artmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca arada “Power Pumping” denilen yöntemi denemenin de faydalı olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır.Power Pumping için 20 dk süt sağın, 10dk dinlenin, 10dk süt sağın, 10 dk daha dinlenin ve son kez 10 dk daha süt sağın. 3 gün boyunca günde 3 kez bu metodla süt sağmanın, süt miktarınızı arttıracağı söylenmektedir.

Kiinde ara adaptörler ile her marka pompadan direkt Kiinde poşete sağacağınız sütleri daha sonra bebeğinize içirmek üzere en sağlıklı ve pratik şekilde buzlukta saklayın. Unutmayın anne sütünün bir damlası bile bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için çok önemli…

*Her Fırsatta Dinlenmek: Yeni anne olduğunuz dönemler his olarak harika ancak fiziksel olarak yorucu bir dönemdir. O nedenle çevrenizdeki dostlarınızdan ve ailenizden yardım isteyin. Bebeğinizin uyuduğu zamanları iyi değerlendirin ve mümkün oldukça siz de dinlenin. Uyku, süt üretimini en çok etkileyen faktörlerden birisidir.

*Bol Su İçin: Sütü arttırmanın en önemli şartlarından birisi bol sıvı tüketmek, su içmektir.

*İyi Beslenmek: Yeni doğum yaptığınız ve emzirdiğiniz dönemde iyi beslenmek çok önemli. Size kilo aldıracak hamur işi, tatlılar aslında süt yapan gıdalar değil. Peki emzirme döneminde neler yemeliyiz?

-Sütünüzü attırmak ve sağlıklı beslenmek için proteinden yana zengin olan besinleri alın. Örneğin et, balık, yumurta bunların başında geliyor. Somon hem yağlı bir balık hem de omega 3 oranı yüksek bir balıktır ve sütünüzün artmasına yardımcı olacak, sütünüzün kalitesini arttıracaktır.

-Bol Salata, Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler ve salata, emzirme döneminde süt arttırıcı bir besindir. Kıvırcık, dereotu en çok terih edilen yeşil yapraklı sebzelerdir.

-Baklagiller: Her türlü bakliyat protein değeri yüksek olduğu için önemlidir. Özellikle bulgur halk arasında gaz yaptığı söylense de sütü arttıran besinlerden birisidir. Gazı azaltmak için yemeklerinize kimyon ekleyebilirsiniz

-Badem, Ceviz, Fındık: Sütünüzün kalitesini arttırmak ve süt üretimini arttırmak için çok tüketilen besinlerdir. Özellikle badem, sütün artmasına çok yardımcı besinlerdendir.

 

Bu bilgiler ışığında sütünüzün yeterliliği konusunu düşünmemeniz ve miniğinize verebildiğiniz kadar kıymetli anne sütünü vermenizi dileriz.

Süt arttıcı besinler konusunda önerileriniz varsa, diğer annelere de aktarmanız harika olacaktır. Bu dönemdeki tecrübelerinizi bizlerle paylaşın lütfen…

İlgili Ürünler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir