ANNE SÜTÜ NASIL SAĞILIR? ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANIR?

ANNE SÜTÜ NASIL SAĞILIR? ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANIR?

Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok önemli olan, içeriğinde bebeğinizin ihtiyacı olan tüm besinleri barındıran anne sütü aynı zamanda onun bağışıklık sisteminin gelişimi için en önemli besindir.

Bu yazımızda sizlere her damlası çok kıymetli olan anne sütünün nasıl sağılıp, saklanması gerektiği hakkında bilgi veriyor olacağız.

ANNE SÜTÜ NEDEN ve NASIL SAĞILIR?

Her zaman en ideal olanı bebeğinizi mümkün oldukça çok emzirmektir. Emzirme esnasındaki ten tene temas, birlikte geçirilen zamanlar çok kıymetlidir ve bebeğinizin duygusal gelişimi için faydalıdır.

Ancak annenin işe dönmesi, annenin bebeğinin yanında olamayacağı durumların ortaya çıkması, meme ucunda oluşan yaralar, bebeğin memeden süt almayı reddetmesi, gece annenin dinlenme ihtiyacının olması ve bebeği bir başkasının biberonla beslemesi gereken durumlarda ya da annenin sütünü arttırmak için emzirmenin yanısıra sütünü sağması gerekir.

Sütü sağmak için üç farklı metod kullanılabilir:

1.Elle sütü sağma: Göğsün dış kısmından göğüs ucuna doğru yapacağınız masaj ile süt akışını başlatabilir ve bu hareketleri düzenli olarak devam ettirerek süt akışını devam ettirebilirsiniz ancak bu süt sağmak için daha zaman ve efor gerektiren, zahmetli bir yöntemdir.

2.El Pompasıyla Süt Sağmak: El pompası ile süt sağmak elle süt sağmaya göre daha pratik bir yöntemdir. Göğsün “areola” denen kahverengi bölümünü el pompasının ortasına denk getirip, elinizle pistonunu bastırarak sütünüzü sağabilirsiniz.

El pompasının altına takılı bir biberona sağdığınız sütü saklamak için biberon içerisindeki sütü bir süt saklama poşetine aktarmanız gerekir. Bu noktada hijyeni maksimum seviyeye çıkaran Kiinde ara aparat ve süt saklama poşeti ile süreci kısaltıp, çok daha pratik hale dönüştürebilirsiniz. El pompanıza uygun Kiinde ara aparat yardımıyla pompanın ucuna Kiinde saklama poşetini takar ve sütünüzü poşetin içine sağabilirsiniz. Böylece sütü bir yerden başka bir yere boşaltmaya gerek kalmayacağı için kıymetli anne sütünün damlasına bile zarar gelmemiş olur.

3.Elektrikli Göğüs Pompası ile Süt Sağmak: Süt sağmayı en hızlı ve pratik şekilde yapacağınız sistem elektrikli göğüs pompalarıdır. Elektrikli göğüs pomalarının tekli ve çiftli olanları satılmakta. Tekli pompada iki göğsünüzü tek tek sağmanız gerekmekte. Oysa çiftli pompada her iki göğsü aynı anda sağar ve süt sağma işlemini tekli pompaya göre yarı zamanda bitirebilirsiniz. Özellikle ofiste zamanı kısıtlı olan, bebekli dönemde her dakikası kıymetli ve kısıtlı olan anneler için çiftli pompayı tercih etmek kolaylık sağlayacaktır.

Kiinde ara aparat ve süt saklama poşeti ile süreci daha da kısaltıp, çok pratik hale getirebilirsiniz. Elektrikli tekli ya da çiftli pompanıza uygun Kiinde ara aparatlar yardımıyla pompanızın ucuna Kiinde saklama poşetini takar ve sütünüzü poşetin içine sağabilirsiniz. Sütü biberon, poşet arasında transfere gerek kalmadan, süt dökülmeden, sütün yağları biberonun içinde mi kaldı diye kaygı etmeden ve en önemlisi sütü biryerden başka yere boşaltırken süte enfeksiyon taşımadan tertemiz saklarsınız.

Kiinde ara aparat ve süt saklama poşeti ile süreci daha da kısaltıp, çok pratik hale getirebilirsiniz. Elektrikli tekli ya da çiftli pompanıza uygun Kiinde ara aparatlar yardımıyla pompanızın ucuna Kiinde saklama poşetini takar ve sütünüzü poşetin içine sağabilirsiniz. Sütü biberon, poşet arasında transfere gerek kalmadan, süt dökülmeden, sütün yağları biberonun içinde mi kaldı diye kaygı etmeden ve en önemlisi sütü biryerden başka yere boşaltırken süte enfeksiyon taşımadan tertemiz saklarsınız.

Ayrıca özellikle çiftli pompa kullanan annelerde pompaları uzun süre aynı pozisyonda tutmaktan bilek ve sırt ağrıları, bilekte rahatsızlıklar oluşabilmekte. Ayrıca günde 2-3 kez 20şer dakika pompaları tutmak zor olmakta. Bu durumda elleri tamamen boşta bırakan, her pompa ile uyum sağlayan süt sağma büstiyerlerinden faydalanabilirsiniz. Hem bileklerinizin sağlığı için, ağrıları engellemek, süt sağdığınız zamanı daha etkili kullanabilmek için harika bir çözüm olacaktır. Kanada’dan ithal edilen ve pek çok ödülü bulunan “Snugabell Pumpease Süt Sağma Büstiyerleri” bu soruna çözüm sunarken aynı zamanda canlı renk ve desenleriyle sizi daha iyi hissettirecektir.

ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANIR?

Öncelikle anne sütünü kalitesine güvendiğiniz, ısıtırken sıcak su ile temas ettiğinde sütün içine zararlı madde salınımında bulunmayacak saklama kabı ya da saklama poşetleriyle saklamalısınız. Saklama poşeti ya da saklama kabının kapağının sıkıca kapandığından ve sütün sızıp dökülmeyeceğinden emin olmalısınız. Poşetin ya da kabın üzerinde biraz boşuk bırakıp, sütün genleşme payını da hesaba katmalısınız. Her poşetin üzerine sütü sağdığınız tarih ve saati yazmayı unutmayın, ilk sağılan süt ilk önce içirilmelidir. Ayrıca mümkün oldukça gündüz sağdığınız sütleri gündüz, gece sağdığınız sütleri akşam saatlerinde vermeye çalışın çünkü gece ve gündüz sağılan sütlerin içerikleri birbirinden farklı olacaktır. Örneğin gece sütünün içinde bebeğinizi sakinleştiren ve daha rahat uyumasını sağlayacak bir içerik olacaktır.

Anne sütünü yeni sağdığınızda;

*Oda sıcaklığında (max. 25 derece veya daha serin odada) 4 saate kadar

*Buzdolabında maksimum 4 gün

*Dondurucuda (0 derece ile -18 derece arasında) saklanan süt 6 ay içinde tüketilmelidir

 

Dondurucudan çıkarılıp çözülen anne sütü;

*Oda sıcaklığında 3 saat kalabilir ama daha sonra tüketilmemelidir

*Dondurucudan çıkarılıp çözülen süt tekrar dondurulmamalıdır

Isıttığınız bir sütü tekrar buzlukta saklamayacağınız için saklama poşetine bebeğinizin içeceği miktarlarda ve farklı farklı ml lerde süt koymanız sütün ziyan olmaması açısından iyi olacaktır.

Anne sütünü, buzdolabının ya da dondurucunun kapağında değil, ana bölümünde muhafaza etmelisiniz.

Aynı gün sağılan sütleri, henüz buzluğa almadıysanız aynı poşette birleştirebilirsiniz, sorun olmaz. Ancak buzlukta dondurmuş olduğunuz bir sütün ya da daha önceki günlerde sağmış olduğunuz sütün üzerine yeni bir sütü ilave etmemelisiniz.

Dondurulmuş bir sütü isterseniz  bir gün önceden buzluktan buzdolabına alıp yavaş yavaş çözülmesini sağlayabilir, bebeğinize içireceğiniz zaman da ısıtabilirsiniz. Son anda ihtiyacınız olması durumunda buzluktan çıkaracağınız sütleri sıcak suyun içinde çözdürüp, ısıttıktan sonra içirmenizde de sakınca olmayacaktır.

Sütü ısıtacağınız suyun çok sıcak ve kaynar olmaması, anne sütünün besin değerini kaybetmemesi açısından önemlidir. Anne sütünün içinde yaşayan antikorlar bulunmaktadır ve bu antikorlar bebeğinizin hastalıklara karşı direncini arttırır, bağışıklığını güçlendirir. Çok sıcağa ya da buhara maruz kaldıklarında bu antikorları kaybedebilirsiniz. Bu da sütünüzün besin değerini azaltan bir durumdur. O nedenle benmari usulü ısıtacağınız süt saklama poşeti, biberon ve kapları parmağınızı batırabileceğiniz sıcaklıkta su ile ısıtmanızı öneririz. Sıcak su dolu kasenin içine saklama kabını, poşeti ya da biberonu koyup sütünüzü ısıtmanız doğru olacaktır.

Anne sütünü sağma, saklama ve ısıtma konusunda bilmeniz gereken temel bilgileri yazımızda bulduğunuzu umuyoruz. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Bilmek istedikleriniz konusunda size detaylı bilgi sağlayalım…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir